sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Yo-kirjoitukset lähestyvät - ei lukuintoa?



Aloin äsken miettiä sitä miten itse sain aloitettua kirjoituksiin lukemisen. Ajattelin kirjoittaa postauksen tästä aiheesta, sillä aihe on melko tärkeä ja oleellinen. Itselläni ei ollut vaikeuksia aloittaa kirjoituksiin lukemista, sillä biologian ja terveystiedon kurssien 8 kirjassa oli tarpeeksi syitä. Jos en aloittaisi lukemista, aika loppuisi kesken.

Toisinaan mieleeni hiipii kuitenkin ajatus siitä, miksi minulla on biologian kirja kädessä. On suorastaan kauheaa tajuta, että kirjoituksiin ei ole enää kuin pari kuukautta. Tämän ajatuksen ilmaantuessa haluaisi vain painua peiton alle, laittaa musiikit soimaan eikä ikinä nousta ylös. Tehdä mitä tahansa muuta kuin ajatella tuota lähestyvää tilannetta.

Weheartit
Tässä siis vinkkejä sinulle, joka et ole vielä aloittanut lukemista/yrität painaa kirjoitukset pois mielestä/et aio edes koskea koulukirjoihin tai sinulla on ongelmia lukemisen kanssa.

Ensinnäkin kaikki syksyllä kirjoittavat ovat jo (toivottavasti) ilmoittautuneet kirjoituksiin, joten tiedät varmasti mitä sinulla on edessä. Nyt pitäisi vain saada aivot vielä tajuamaan tämä tosiasia ja hyväksyä se, että jossain välissä on luettava. Parempi kuitenkin aloittaa aikaisin kuin liian myöhään, varsinkin ettei kesän jälkeen tarvi herätä siihen ajatukseen, että eipä tullut luettua yhtään kesällä.

Tämän jälkeen tarkista paljonko sinulla on luettavaa, siis kurssien kirjojen määrä ja mahdollisesti eri aineiden Abi-kirjat, esim. otavalta. Omasta mielestäni Abi-kirjat tiivistävät hyvin kaikkien kurssien asiat ja itse olen ainakin hankkinut biologiasta ja terveystiedosta kyseiset kirjat. Sen jälkeen laske paljonko sinulla on aikaa lukea, vaikka viikkoina ja jaa koko luku-urakka tälle ajalle esim. yksi kirja/kurssi viikossa. Muista kuitenkin huomioida mahdolliset työt, harrastukset ja vapaa-aika. Jokaiselle viikolle pitää jättää vapaapäivä/päiviä riippuen lukumäärästä. Itse pidän joka viikko noin yhden vapaapäivän.

Weheartit
Seuraavaksi tulee yksi vaikeista vaiheista eli siihen kirjaan tarttuminen! Päätä mitä ainetta (jos kirjoitat useita) aiot lukea ensimmäiseksi ja ota kirja käteen. Kannattaa aloittaa lukeminen varmaan katsomalla sisällysluettelo läpi, että saa jonkinlaisen kuvan siitä, mitä kaikkea kurssi sisältää. Kirjaa kannattaa jakaa osiin, niin että lukee esim. tietyn määrän sivuja tai kappaleita päivässä. Tämä auttaa myös pysymään aikataulussa.

Lukemisen aikana saattaa tulla monenlaisia tunteita: epätoivoa, tuskaa, stressiä tai jopa oppimisen iloa(!), kuten ainakin itselläni mutta ne kaikki menevät lopulta ohi. Pitää vaan nähdä syy siihen miksi lukee juuri tätä ja mitä on edessä. Onhan se sitten hienoa mennä yo-kokeeseen, kun tietää että on ainakin yrittänyt!


4 kommenttia:

  1. Mulla on just toi ongelma, etten saa aikaseks alotettua lukemista. Syksyllä 3 ainetta kirjotettavana, mutta lukemista en oo vielkään alottanu :/

    VastaaPoista
  2. Hei Anonyymi! Joo tiedän kuinka vaikeaa se on ja lopulta kun saa aloitettua niin sitten on ongelmana se lukemisen jatkaminen. Kannattaa kuitenkin ottaa itseä vain niskasta kiinni ja aloittaa, etenkin kun on noin monta ainetta kirjoitettavana. :) Tsemppiä lukemiseen! :)

    VastaaPoista
  3. Alku on aina se vaikein. Itsellä pistää mukavasti vauhtia lukemiseen nuo pöydällä odottavat kirjakasat, jotka näen joka päivä. :) En vielä ole lukenut aikaisempia kirjoituksia läpi mutta olet ilmeisesti itse aloittanut kirjoituksiin valmistautumisen jo paljon aiemmin?

    VastaaPoista
  4. Hei Rosmariini! Joo itselläkin nuo kirjakasat kyllä ajavat lukemaan ja nostavat stressitasoa :D En aloittanut valmistautumista kovin aikaisin, vasta kesäkuun lopussa. Yritin pitää alkukesän "lomana" :)

    VastaaPoista