maanantai 2. heinäkuuta 2012

Pitkä matikka vs. lyhyt matikka


Yksi tärkeimpiä – tai ei ehkä kaikille – mutta kuitenkin ensimmäisiä päätöksiä lukiota aloittaessa on valinta pitkän ja lyhyen matematiikan väliltä. Päätös ei kuitenkaan ole välttämättä lopullinen, sillä pitkästä voi siirtyä vielä parinkin kurssin jälkeen lyhyelle ja lyhyeltä pitkälle (mikä on kyllä hankalampaa). Jos siis lukion alussa on tunne, että haluaa kokeilla pitkää matikkaa tai aikoo panostaa sen opiskelemiseen niin kannattaa katsoa ainakin parin jakson ajan miten se sujuu. Yleensä pitkään matikkaan menijöiltä odotetaan, että päättötodistuksen matikan numero olisi 8-10 luokkaa, mutta olen ainakin itse sitä mieltä että periaatteessa pitkään matikkaan voi mennä huonommallakin numerolla, jos on vain valmis tekemään töitä.

Weheartit
Itselläni matikan numero taisi olla päättötodistuksessa 9 tai 10 luokkaa, ja melko samanlaisena se on jatkunut lukiossa. Lukion matikan kursseissa on jonkin verran eroja: osa on vaikeita ja osa helpompia. Yleensä monet kysyvätkin mikä on lukion matikan vaikein tai helpoin kurssi, mutta olen huomannut että se vaihtelee todella paljon. Ehkä voisi kuitenkin sanoa, että ainakin pari ensimmäistä kurssia ovat melko helppoja. Kurssit kuitenkin vaikenevat hiljalleen koko ajan, vaikka välillä vastaan saattaa tulla helppojakin kursseja. Loppupään kursseista en vielä osaa sanoa, kun itse en ole niitä vielä käynyt.

Matikka ei ole kuitenkaan se tärkein

Monet pitävät itsestään selvänä, että jos päättötodistuksen matikan numero on huippuluokkaa, että opiskelijan pitäisi automaattisesti jatkaa matikan opiskelua myös lukiossa, vieläpä pitkän matikan parissa. Näin ei pitäisi kuitenkaan olettaa, sillä lukiossa on suurempi valinnanmahdollisuus, eikä kaikkien tarvi perehtyä matematiikkaan. Hyvä valinta on siis myös jättää pitkä matikka lukematta ja keskittyä enemmän kieliin tai taideaineisiin. Tämä riippuu täysin ihmisestä itsestä. Ei siis kannata opiskella lukion kursseja sen mukaan mitä joku muu olettaa sinun opiskelevan, sillä kaikki valinnat vaikuttavat tulevissa opiskelusuunnitelmissasi, vaikka valinnat eivät olekaan lopullisia.

Weheartit
Pitkä matikka & muut aineet

Pitkästä matikasta puhutaan aina paljon, etenkin sen aiheuttamasta suuresta työmäärästä. Tästä herääkin yleensä kysymys, kuinka paljon aikaa tämän opiskelu vie ja ehtiikö muihin aineisiin perehtyä ollenkaan. Matematiikan ja muiden aineiden opiskelemisen yhteensovittaminen ei ole mielestäni erityisen vaikeaa. Matematiikan läksyjen määrä on mielestäni yleensä melko sopiva ja ongelmia tulee vasta kun jaksossa on samaan aikaan fysiikkaa ja matematiikkaa. Toisinaan myös kemia tuo oman lisänsä työnmäärään. Jos jaksossa on näitä kahta, kotitehtävien tekoon kuluu melko kauan aikaa, sillä laskut ovat yleensä sen verran työläitä kummassakin aineessa.

Tässä siis jonkinlaista pohdintaa lukion matematiikan opiskelua koskien. Jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan niin voit laittaa kysymyksiä tulemaan, vastaan niihin ilomielin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti