torstai 16. toukokuuta 2013

Matematiikan kirjoituksiin valmistautuminen..

Ajattelin kirjoittaa nyt jonkinlaisen postauksen siitä miten itse valmistauduin pitkän matematiikan kirjoituksiin keväällä 2013. Koulussa saamani arvosanat olivat 9-10 luokkaa. Itseä alkoi ainakin lukuloman lähestyessä askarruttamaan ajatus, että miten kirjoituksiin ylipäätä tulisi lukea. Miten, kuinka paljon, kuinka usein, mistä lukea/laskea, ym..

Itse taisin aloittaa kirjoituksiin lukemisen/laskemisen ihan tammikuun lopussa. Olin aiemmin ostanut pitkästä matematiikasta tuon Abi pitkä matematiikka kirjan, joka ei kylläkään ollut uusin painos vaan sisälsi vuosien 1990-2007 tehtäviä. Kirja oli jaettu eri alueisiin esim. vektorit ja prosenttilaskut, ym ja noita alueita taisi olla yhteensä yli kaksikymmentä. Päätin siis aloittaa laskemisen täysin tuon kirjan pohjalta ja edetä kappale kerrallaan.

En kuitenkaan mennyt kappaleita järjestyksessä vaan aloitin ensin helpoimmista asioista kuten polynomiyhtälöistä, ym. Jokaiseen kappaleeseen sisältyy aina vaihtelevasti tehtäviä, mutta yleensä jos tehtäviä oli vähän ja aihe oli helppo niin menin kappaleen yhdessä päivässä läpi. Vaikeampia asioita sekä pitkiä kappaleita jaoin monille päiville, jolloin asiaan sai perehdyttyä kunnolla. Vaikeiden asioiden kohdalla otin myös ensin vanhat kurssikirjat esille, kertasin sieltä asiat sekä laskin pari tehtävää koulussa kertauskurssilla käydystä kirjasta tai vanhoista kurssikirjoista. Päivässä laskin matematiikkaa suunnilleen 2-3 tuntia riippuen siitä kuinka hyvin jaksoi ja kuinka paljon piti lukea muita aineita. Yritin tehdä JOKA PÄIVÄ edes jotain matematiikan opiskelun eteen!

Se, että tietää mitä ja miten aikoo laskea ei kuitenkaan vielä riitä. Yhtä tärkeää on tietää MILLOIN laskea. Itsellä tuo laskemisinto meinasi odotettavasti (melko useinkin) lopahtaa, joten aloin seurata koska jaksoin laskea parhaiten. Luin yleensä yhden päivän aikana pitkän matematiikan, kemian sekä fysiikan asioita, joten intoa ei aina meinannut riittää kaikkiin aineisiin yhtä paljon. Parin päivän mittaan huomasinkin että laskemiseni oli tehokkainta kun aloitin päivän lukemisen matematiikan laskemisella, koska tällöin jaksoin vielä keskittyä täysillä siihen. Toinen ajankohta laskemiseen oli ihan illalla, yllättävää kyllä mutta vasta joskus kahdeksan aikaan. Itsellä keskittymiseen auttoi myös musiikin kuuntelu!

Itsellä oli aikomuksena noiden kirjan kertauskappaleiden jälkeen vielä laskea yksitellen vanhoja yo-kokeita läpi, mutta päätin sitten vain kertailla vielä vaikeita asioita. Yleensä vanhojen yo-kokeiden laskeminen onnistuukin vain aiheuttamaan paniikkia, eikä sinänsä helpota lukemista tai lisää innokkuutta.. Mutta ehdottomasti kannattaa niihinkin tutustua!

Vielä pari vinkkiä tiivistettynä lyhyesti:

  • Tee itsellesi selväksi MISTÄ aiot laskea (Abi pitkä matematiikka, kurssilla käyty kertauskirja, vanhat kurssikirjat, vanhat yo-kokeet?)
  • Tee jonkinlainen suunnitelma, mutta ei liian tarkka (esim. kuinka monta tuntia päivässä, mikä asia minäkin päivänä)
  • Ota selvää KOSKA eli MIHIN AIKAAN päivästä jaksat keskittyä parhaiten laskemiseen
  • Mieti mitkä asiat osaat jo hyvin, varmista niiden osaaminen ja käytä aikaa vaativimpiin alueisiin
  • Muista myös rentoutua :)






1 kommentti:

  1. Heippa! Voisitko mahdollisesti tehdä postauksen opiskeluvinkeistä? Miten kannattaisi opiskella ja lukea ylioppilaskokeisiin? Mitkä asiat olet itse kokenut toimiviksi? Kiitos paljon jo etukäteen ja hauskaa syksyä! :)

    VastaaPoista