Listat:
Listojen tekeminen on mielestäni hyödyllistä ainakin terveystiedossa, kun etsitään esim. ravintoaineiden tehtäviä tai liikunnan hyötyjä. Listaan on helppo kerätä asiat lyhyesti selitettyinä, jopa vain parilla sanalla. Vain paria sanaa käytettäessä kannattaa kuitenkin huomata, että tietää tai selvittää mitä ne tarkoittavat. Lista on jälkeenpäin myös helppo kerrata ja sen lukee nopeasti läpi. Kun listan yhteen kohtaan kirjoittaa asian vain parilla sanalla, voi jälkeenpäin lukiessaan mielessään käydä läpi miten selittäisi kohdan tarkemmin.
Esimerkki tekemästäni listasta proteiinien tehtävistä terveystietoa lukiessani:
Erilaisten seurauskarttojen tekeminen:
Tämä tapa on yksi suosikeistani, sillä näitä on mielestäni helppo ja nopea lukea, sekä se eroaa niin paljon tavallisesta tekstistä. Itselleni on myös helppoa jälkeenpäin ajatella, minkä muotoinen kuvio oli ja päätellä/muistella sen perusteella kaikki kohdat siihen. Kartassa on pääasiassa vain yksittäisiä sanoja, jotka liittyvät toisiinsa. Tässä olen eritellyt hiilihydraattien jakoa ja laittanut hieman lisätietoa pääkohtien alapuolelle.
Käsitekartat:
Käsitekartat ovat yksi helppo tapa tiivistää laaja kokonaisuus yhdeksi tiiviiksi paketiksi. Ne ovat myös hyvä tapa selvittää kuinka paljon muistaa asioista tietystä kokonaisuudesta ja mitä pitäisi vielä opetella. Käsitekartan voisi tehdä vaikkapa aina luettuaan ja opeteltuaan yhden kokonaisuuden tai koko kirjan, jos niin haluaa. Ne asiat, joita ei muista tai osaa käsitekarttaa tehdessä, olisi syytä vielä kerrata.
Taulukot:
Taulukkoja kannattaa tehdä tarvittaessa, esimerkiksi vertailtaessa kahta tai useampaa asiaa toisiinsa. Useimmissa oppikirjoissa on tehty melko hyviä ja tiiviitä taulukoita, joista asiat saa kerrattua hyvin. Tosin näissä taulukoissa on joskus liikaakin tietoa, eikä kaikki ole niin välttämätöntä tietää. Tällöin voi olla hyvä tehdä oma taulukko asiasta, jos haluaa selventää asian opettelua. Omasta mielestäni terveystiedon kirjasarjassa Dynamossa on ollut hyviä taulukoita esim. vitamiineista ja ravintoaineista.
Vinkkejä muistiinpanojen tekemiseen:
Hyviä tapoja lisätä mielenkiintoa sekä muistiinpanojen tekemiseen on
![]() |
Weheartit |
- käyttää ranskalaisia viivoja (tai muita erilaisia merkkejä)
- käyttää numerointia esimerkiksi listoissa
- käyttää erilaisia värejä ja muita tehostuksia. Hyvä keino on värittää yksittäisiä, tärkeimpiä sanoja muistiinpanoista
- tee muistiinpanot käsin tai koneella oman mieltymyksen mukaisesti
- kirjoittaa asiat omin sanoin, omasta muistista
- älä kirjoita muistiinpanoihin liikaa tekstiä ! Tämä on virhe, jonka itse teen todella usein ja muistiinpanoja luettaessa tuntuu, että lukee melkeinpä oppikirjaa. Tarkoitus on tiivistää ajatus pariin sanaan ei kopioida kaikkea.
Tärkeintä on, että hyödyt muistiinpanojen tekemisestä! Selvitä siis itsellesi paras tapa tehdä niitä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti